ГАЗЗА: 1,5 МИЛИОНСКИ ЗАТВОР
Во февруари 2006 година, еден ден по палестинските избори, Израел започна во Газа,  да  спроведе серија на политички и економски санкции. Од 2007 година, овие санкции набргу уште повеќе бидоа потешки. Газза беше преземено на блокада од воздух, земјиште и од море. Влез и излез на луѓе и трговски производи беа целосно забранети. . Израел, декември 2008 до јануари 2009 година и во текот на 22 дена продолжи со Операција Лиено Олово и со оваа операција  сите живи ресурси  во Газа, обработливо земјиште, училиштата, работните места и домови  беа уништени.

Во моментов се уште, 1,5 милиони Палестинци во Газа се во борбата за опстанок на отворен затвор. 72% од народот во Газа живеат во сиромаштија, од кои 65% од нив се деца. 10% од децата физички не развиват. Обединетите нации ова ситуацијата ја опишува како „неподнослив„ .


Совеста на светот се сретнаа во оваа филота
Во мај 2010 година шест меѓународни невладини организации: İHH İnsani Yardım Vakfı (Фондација за Хуманитарна Помош),Free Gaza Movement, European Campaign to End the Siege on Gaza, Ship to Gaza Greece, Ship to Gaza Sweden ve The International Committee to Lift the Siege on Gaza,од овие организации  беа собрани донации 6000 тони хуманитарна помош и од нив се создаде една помошна филота за Газза. Исто така со ова хуманитарна флота имаше 750 активисти. . Германија, Кувајт, Израел, Ирска, Шведска, Грција, Кипар, Мароко, Јемен, Египет, Алжир целосно од 37 земји имаше повеќе од 15  активисти пратеници, и повеќе од 60 активисти беа меѓународни новинари, уметници и оние активисти кои добиле Нобеловата награда за мир.


Израел го погоди цивили
На 30 Мај 6 брода: Defne, Gazze I, Eleftheri Mesogios, Sfendoni, Challenger 1 ve Mavi Marmara се сретна во Кипар. На 31 мај во утринските часови филото беше опкружен од израелската армија со 4 воени фрегади, 3 хеликоптери, 2 подморници и  30 Хороскопски брода. 4:32 утрото во меѓународни води 73 милји од брегот  Газа, израелските војници отворија оган со пластични и вистински куршуми врз невооружени цивили во Mavi Marmara. Осум од Турцки државјанини и еден турчин со американско државјанство целосно 9 невооружени хуманитарен активисти беа убиени 56 луѓе сериозно повредени. Преносот во живо бил прекинат, но сепак на бродот израелската армија не забележал вториот бенд кој ја направил преносот во живо и со обој бенд целиот свет беше сведок на  дивиот напад на Израел.


Сите активисти отстранети од отворен палубата, нивните раце беа поврзани, не им беше дозволено ни вода и ни храна исто така неим  беше дозволено да се оди во тоалет и приватната сопственост и предмети биле одземени. Од 750 активисти, и покрај свои согласности, беа  уапсени за влез во Израел без дозвола. Сите бродови беа однесени на приштанитето Аштод во близина на Тел Авив. После од страна на полициски офицери сите активисти беа симнети од бродовите со врзани раце. Овде сите патници многу пати беа голи барани. . Сите од нив под многу строги безбедносни контроли, фотографии и отпечатоци од прсти биле одземени, на око беа снимени и беа во прашање и потоа сите активисти, беа однесени  во затвор во Пиво-Шева. Не им беше овозможено да комуницираат едни со други и не им беше дозволено да се јавуват со телефон.


Активистите под интензивни дипломатски притисоци од меѓународната заедница беа ослободен по 2 дена.
Случувањето ноќта на 31 Мај беше краток преглед на случувањето во Палестина. Изложеност на психички и физичко насилство, киднапирање, апсење, повреда, лабава пред очите на никого, неможноста да се донесуваат одлуки, не е возможно да се добие информаци, убивање...


Во Палестина луѓето веќе 63 години живеат на ваков начин.