/>

Gaza: Zatvor za 1.5 milion osoba
Izrael je nakon izbora, koji su održani u Februaru 2006 godine, počeo da sprovodi niz političkih i ekonomskih sankcija prema Gazi. Od 2007 godine pooštrene su sankcije. Uvedena je potpuna blokada pojasa Gaze iz vazduha, sa mora i kopna, i zabranjeno je slobodno kretanje ljudi i robe. Tokom vojne operacije Izraelske vojske pod imenom “Prolijevanje olova”, koja je trajala 22 dana od decembra 2008 do januara 2009 godine, Izrael je uništio poljoprivredne posjede, škole, poslovne prostore i kuće u Gazi, uništavajući sve životne izvore za stanovnike Gaze.  
Još uvijek 1.5 milion građana Gazi se bori za opstanak u životu u Gazi, koja je postala zatvor na otvorenom. 72 posto građana živi na ivici gladi, od kojih 65 % su djeca. 10 % djece imaju probleme sa fizičkim razvojem. Ujedinjeni Narodi su stanje u Gazi okarakterisali “Nepodnošljivim”.


Savjest svijeta se sastala u ovoj flotili
Šest međunarodnih nevladinih organizacija uključujući IHH Humanitarian Relief Foundation, Free Gaza Movement, European Campaign to End the Siege on Gaza, Ship to Gaza Greece, Ship to Gaza Sweden i The International Committee to Lift the Siege on Gaza u maju 2010 godine formirale su flotilu brodova humanitarne pomoći. Pored 6000 tona sakupljene humanitarne pomoći, na brodovima je bilo i 750 aktivista za mir. Među njima su bili aktivisti iz 37 zemalja, kao što su Njemačka, Kuvajt, Izrael, Irska, Švedska, Grčka, Južni Kipar, Maroko, Jemen, Egipat i Alžir. Među aktivistima je bilo više od 15 narodnih poslanika iz parlamenata raznih zemalja, preko 60 članova međunarodnih medijskih organa, umjetnici i osvajači Nobelovih nagrada za Mir.


Izrael je napao civile
6 brodova Defne, Gazze I, Eleftheri Mesogios, Sfendoni, Challenger I i Mavi Marmara 30. Maja sastali su se na pučini Južnog Kipra. Brodove, koji su 31. Maja ujutro krenuli ka Gazzi, opkolile su 4 ratne fregate, 3 helikoptera, dvije podmornice i trideset čamaca Zodiac izraelske vojske. U 4:32 minuta u zoru iste noći 73 milje na udaljenosti od Gaze u međunarodnim vodama potpuno naoružani izraelski komandosi otvorili su vatru na glavni brod flotile Mavi Marmara, i koristeći plastične i prave metke napali su na civile. U napadu je ubijeno 9 nenaoružanih aktivista za mir od kojih 8 turskih državljana i jedan američki državljanin turskog porijekla, dok je teže ranjeno 56 aktivista. Izraelski vojnici su prekinuli komunikacije sa brodom, ali nisu primjetili da je TV emitovanje na brodu nastavljeno uživo na drugoj frekvenciji i čitav svijet je bio svjedok izraelskog divljaštva.  


Svi aktivisti su izvedeni na palube broda, ruke su im svezane, nisu im data hrana, niti da koriste toalet. Oduzete su im sve privatne stvari. I ako je 750 aktivista za mir privedeno van njihove volje u međunarodnim vodama, oni su optuženi za ilegalni ulazak u Izrael. Brodovi su odvedeni u luku Ašhdod u blizini Tel Aviva. Svi putnici broda su više puta detaljno pretraženi. Pod jakim mjerama bezbjednosti svi aktivisti su slikani i uzeti su im otisci prstiju. Kompjuterski su skenirane zjenice očiju svih aktivista i detaljno su ispitivani od strane izraelskih zvaničnika. Nakon toga aktivisti su prebačeni u zatvor Beer-Sheva. Nije dopušteno da kontaktiraju međusobno ili da telefoniraju.  


Aktivisti su nakon intenzivnih diplomatskih kontakata i pod pritiskom međunarodne zajednice pušteni na slobodu nakon 2 dana.


Incident, koji se desio 31. maja na brodu Mavi Marmara, predstavljao je kratki pregled svega što se dešava u Palestini od psihološkog i fizičkog nasilja, do kidnapovanja, hapšenja, ranjavanja, gladi, zabrane prava na komunikaciju i konačno ubistva i zločina.


Stanovnici u Palestini žive sa ovim tiranima već 63 godine.