Gaza: 1,5 miljoonan ihmisen vankila

Israel aloitti Gazan vastaiset poliittiset ja taloudelliset pakotteet helmikuussa 2006 Palestiinassa pidettyjen vaalien jälkeen. Nämä pakotteet kovenivat vuonna 2007. Gaza on suljettu ilmasta, maalta ja mereltä vuodesta 2007 lähtien, ja ihmisten ja tuotteiden vapaata liikkuvuutta on rajoitettu. Operaatio Valetun lyijyn, joka kesti 22 päivää vuoden 2008 lopulla ja vuoden 2009 alussa, aikana Israel tuhosi maanviljelykset, koulut, työpaikat ja asunnot kaupungista eristäen gazalaiset elämisen mahdollisuuksista.

Edelleen 1,5 miljoonaa palestiinalaista taistelevat elämästään Gazassa, joka on kuin avoin vankila. 72% gazalaisista – 65% lapsia – elää nälässä. 10% lapsista on huono fyysinen kunto. Yhdistyneiden Kansakuntien käyttämä nimitys tilanteelle on ”sietämätön” (intolerable).

Maailman omatunto ilmestyy tällä laivueella

Kuusi kansainvälistä ei-valtiollista organisaatiota, mukaan lukien IHH Humanitarian Relief Foundation, Free Gaza Movement, European Campaign to End the Siege on Gaza, Ship to Gaza Greece, Ship to Gaza Sweden ja The International Committee to Lift the Siege on Gaza perustivat avustuslaivueen toukokuussa 2010 viedäkseen 6000 tonnia lahjoituksina saatua apua Gazaan. Tarkoituksenaan toimittaa humanitaarista apua 750 rauhanaktivistia osallistuivat laivueeseen. Aktivistit olivat kotoisin 37 maasta kuten Saksasta, Kuwaitista, Israelista, Irlannista, Ruotsista, Kreikasta, Kyprokselta, Marokosta, Jemenistä, Egyptistä ja Algeriasta – mukana yli 15 kansanedustajaa, yli 60 toimittajaa, taiteilijaa ja rauhannobelistia.

Israel hyökkäsi siviilien kimppuun

Defne, Gazze I, Eleftheri Mesogios, Sfendoni, Challenger I ja Mavi Marmara kohtasivat Kyproksen rannikolla toukokuun 30. päivänä. Kun laivue matkasi kohti Gazaa, sen ympäröi nejä israelilaista sota-alusta, kolme helikopteria, kaksi sukellusvenettä ja 30 luotsialusta aamuyöllä toukokuun 31. päivänä. Täysin varustautuneet israelilaiskommandot iskivät Mavi Marmaralle, ryhmän lippulaivalle, kello 4.32, kun se matkasi kansainvälisillä vesillä, ja sotilaat hyökkäsivät aseistautumattomien siviilien kimppuun laivan kannella kumiluodein ja oikein ammuksin. Israelilaissotilaat tappoivat yhdeksän rauhanomaista aktivistia, kahdeksan turkkilaista ja yhden turkkilais-yhdysvaltalaisen. Samalla he haavoittivat vakavasti 56 muuta. Israelilaissotilaat katkaisivat informaatioyhteydet laivalta – kuitenkin heidän tietämättään live-video hyökkäyksestä jatkui, minkä ansiosta koko maailma sai todistaa Israelin julmuutta.

Kaikki aktivistit vietiin laivan kannelle, heidän kätensä sidottiin eikä heille annettu ruokaa eikä heitä päästetty vessaan. Heidän henkilökohtaiset tavaransa myös vietiin. 750 rauhanomaista aktivistia vangittiin tahtonsa vastaisesti, ja heidät pidätettiin syytettynä saapumisesta Israeliin ilman lupaa. Laivat vietiin Ashdodin satamaan lähelle Tel Avivia. Aktivistit tutkittiin siellä useita kertoja. Tiukkojen turvatoimien aikana heidän valokuvansa vietiin ja sormenjälkensä otettiin. Heidän silmänsä skannattiin ja heitä kuulusteltiin. Tämän jälkeen aktivistit vietiin Beer-Shevan vankilaan. He eivät saaneet olla yhteydessä toisiinsa eivätkä soittaa ulkopuolelle.

Aktivistit vapautettiin kaksi päivää hyökkäyksen jälkeen, ja tiivis diplomaattinen trafiikki alkoi.

Mavi Marmaralla toukokuun 31. tapahtunut oli kuin tiivistelmä siitä, mitä tapahtuu Palestiinassa – mukaan lukien psykologinen ja fyysinen väkivalta, väkivaltainen vangitseminen, siepatuksi ja pidätetyksi tuleminen, haavoittuminen, nälkiinnyttäminen, tiedonkulun estäminen ja tapetuksi tuleminen.

Palestiinalaiset ovat eläneet näiden tyrannien kanssa jo 63 vuotta.